L-argininina na podstawie badań ekspertów:
L-ARGININ jest ważnym aminokwasem, który bierze udział w wielu procesach fizjologicznych w organizmie, w tym w podziale komórek, gojeniu ran, usuwaniu amoniaku z krwi, odpowiedzi immunologicznej i wydzielaniu ważnych hormonów, zwłaszcza hormonów wzrostu. Poziom hormonu wzrostu osiąga swój szczyt w okresie dojrzewania i zmniejsza się wraz z wiekiem, powodując wzrost tkanki tłuszczowej i zanik mięśni oraz zmniejszenie odporności. Jego wydzielanie stymuluje L-ARGININĘ w każdym wieku.
Naturalnym źródłem argininy jest drób, chleb pszenny, płatki owsiane, prażona kukurydza, orzechy, nasiona słonecznika i sezamu.
Organizm wykorzystuje argininę do produkcji tlenku azotu, który jest jednym z najważniejszych rozszerzających się naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi przez łożysko naczyniowe. Efekt ten ma decydujące znaczenie dla stosowania argininy w sporcie i praktyce medycznej. Rozcieńczone naczynia umożliwiają nie tylko intensywniejsze dostarczanie tlenu i innych składników odżywczych do mięśni i ich szybszy wzrost, ale także szybszą regenerację zestresowanych mięśni poprzez lepsze usuwanie kwasu mlekowego. Arginina jest również dzisiaj stosowana w leczeniu chorób układu krążenia i impotencji wywołanej zmniejszonym przepływem krwi do naczyń krwionośnych. Przykładem udanego zastosowania jest zmniejszenie częstości występowania bólu w dławicy piersiowej, przyspieszenie leczenia oparzeń i zwiększenie płodności u mężczyzn. Sportowcy mogą z powodzeniem stosować L-argininę do wspomagania wzrostu dobrej masy mięśniowej.
Uwaga: Nie jest przeznaczony dla dzieci i nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, z chorobą Leśniowskiego-Crohna, chorobą nerek, rakiem i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
SKŁAD: wolna aminokwasowa zasada L-argininy
DAWKOWANIE: Dorośli 2 do 3 razy 1 g proszku (1 miarka pozioma) w aromatyzowanym napoju niegazowanym, najlepiej jonowym, np. Penco MD, ED lub Penco Ionogen.
DANE ŻYWIENIOWE | 100 g | |
Wartość energetyczna | kJ | 1680 |
kcal | 400 | |
Tłuszcze | g | 0 |
z których nasycone kwasy tłuszczowe | g | 0 |
g | 0 | |
Węglowodany | g | 0 |
z czego cukry | g | 0 |
Białko | g | 0 |
Sól | g | 0 |
L-arginina | g | 99 |
Producent | Penco |
Marka | Penco |